Första riktiga dagen.

Första riktiga dagen har gått bra. Gick upp rätt tidigt för att verkligen inte komma sent. Vissa kom dock sent precis som Viktor brukar göra och blev lite uttittade. Vi fick under "föreläsningen" veta vad vi kommer göra i kursen och vilka som ska lära ut åt oss. Det var inte jätte mycket viktig information, det viktigaste var att se vilka kursmaterial vi behöver. När jag sedan kom hem lagade jag Makaroner och köttbullar, för att sedan slänga iväg en beställning på 8 böcker, för 2.300 kronor. Inte så roligt när man precis fått sitt lån. Imorn börjar jag 13.15 så ingen större risk att försova sig. Ska ta och handla in lite mat imorn, så jag slipper äta makaroner 2 gånger imorn med.
/Martin

Vilken utmaning.

Då var första dagen i veckan avklarad. Har fått läst 90 sidor i olika böcker inför onsdagens föreläsning. Jag fick nämligen ett sms imorse om att resten av mina böcker hade kommit hem till mitt utlämningsställe. Det är lagom roligt att se vad så mycket pengar har gett mig. Fem böcker och två kompendier – Jippi!
Det är dyrt att plugga på universitet. Riktigt dyrt – men fan vilken härlig utmaning det är!
/Viktor

Dagen efter, dagen före.

Det var inte lätt att ta cykeln ner till universitetet igår kväll. Lite nervöst cyklade jag ner för att dra in på skolans krog. Jag kom in i värmen och letade mig fort fram till en bar för att köpa en öl och sätta mig ner och lugna ner mig lite. Inte många minuter senare satte sig personer och var jättetrevliga, och man sitter inte ofta ensam vid ett bord. Nollorna söker kontakter och ser till att ingen känner sig utanför vilket är väldigt bra. Alla jag träffade igår var väldigt trevliga och roliga att snacka med. Eftersom att Johan inte kunde komma och att detta var första aktiviteten för mig så hade de flesta redan hittat någon att komma med, men det var en upplevelse att komma ensam, för man är ändå inte ensam där inne bland allt folk. Imorgon är första riktiga skoldagen och jag känner mig inte ett dugg nervös just nu, men det kanske kommer imorgon bitti..
/Martin

Snart slut på helgen.

Ännu en helg är snart slut. De lediga dagarna bara flyger iväg och jag är väl inte speciellt taggad för en ny skolvecka. Speciellt inte efter att ha upptäckt att jag slutar fem på onsdag med en tre timmar lång föreläsning på engelska. Ännu mindre taggad blir man ju när man inser att risken är överhängande att man missar korpmatchen på onsdagkvällen. Jaja, det är väl bara att kämpa på för när det väl är onsdag, då är det snart helg igen! Det ser vi fram emot! 
/Viktor

Nyinflyttad

Nu sitter jag på min obekväma stol som finns i mitt rum och funderar på när jag ska bege mig till skolan för att ställa mig i kö för att se Adam Tensta. Jag kan inte vägen och får troligen följa skyltarna till universitetet, men så svårt lär det inte vara. Johan hade fått förhinder och ska inte gå, så jag ska dra dit ensam vilket är lite läskigt. 

Åkte vid lunch idag och har köpt lite saker jag behöver för att leva här. Det ser ändå hyfsat ut här inne nu och ska langa in en bild när jag kan. Glömde kameran, och glömde sladden ifrån mobilen till datorn så jag kan tyvärr inte visa er något nu. Känner mig inte riktigt hemma här än, med tanke på att jag inte hittar någonstans, men det går nog över eftersom. Hoppas ni inte är lika oroliga som jag är över allting just nu.

/Martin

Radio- och tv-historia.

Den viktigaste boken kom idag, så nu har jag spenderat en stor del av eftermiddagen med att läsa om radio- och tv-historia. Ganska intressant faktiskt! :) Resten av böckerna kommer på måndag, men de är ingen brådska med faktiskt. 
Nu väntas festligheter, det gillar vi! :) Imorgon flyttar Martin, det gillar vi mindre :(

/Viktor

Inte alltid roligt att packa.

Imorse när jag tittade ut över sydvästra Katrineholm kände jag lite ångest över att behöva flytta. Staden jag tillbringat hela mitt liv i ska jag nu flytta åt sidan. Under eftermiddagen har jag packat i långsam fart och just nu längtar jag inte till att behöva laga all mat, diska och tvätta, men jag vet att jag inte kommer ångra mitt beslut att flytta ifrån Katrineholm. Imorn åker jag med far till Örebro för att flytta in mina grejer och få lite ordning i mitt rum. Första studielånet kommer in på kontot på måndag då jag börjar skolan på riktigt, men innan måndag är det fest, och Adam Tensta uppträder! Hoppas att det blir en kanonlördag!

/Martin

Hemstudiedag är underbart!

Inläsningsdagar är rätt mycket skönare än att åka upp till Stockholm – i alla fall om man har möjlighet att göra det man borde. Har ägnat morgonen hemma i soffan åt att läsa det kompendie som skulle vara läst idag men de återstående sidorna kunde jag inte ta tag i nu. Detta eftersom att boken ännu inte har kommit. Jag hoppas få ett sms från Posten vilken sekund som helst som säger att mina böcker nu finns på OkQ8 Vasavägen för utlämning. Ska läsa XXX antal sidor till måndag så den boken skulle liksom vara en fördel om man hade hemma...

Böckerna är i alla fall skickade från leverantör så det är bara att hoppas!

/Viktor

Två korvar och en 50cl Cola 28kr.

Klockan 8.10 får jag sms av att Johan står utanför och väntar på mig så jag slänger på mig skona och springer till bilen i spöregnet. Det snackas i bilen om studenten, hur roligt det var och att det var väldigt soft på IT-gymnasiet vi båda gick på. När vi kommer fram har vi inte en aning om var vi ska någonstans, för båda förväntade sig att den andre visste. Vi följde de stora grupperna och frågade sen två stycken som såg ut att kunna sin sak. De skickade oss till ett hus en bit bort och säger att vi ska registrera oss där. När vi kommer dit säger de på registreringen att den inte öppnar förrän klockan 11 så vi går tillbaka och hittar ett schema där det står att vi ska vara i aulan 9.30. Vi blev 10 sekunder sena vilket ledde till att vi fick stå tillsammans med flera andra vilket gjorde att vi fick flera blickar när vi kom in i aulan. Bra start!

Efter lite antecknande i mobilen och många minuters talande ifrån bland annat studievägledare och kåren går vi ut ifrån salen och de delar in oss i grupper till rundvandringen. Rundvandringen, som vi redan gjort på öppet hus blir seg och eftersom det är många grupper  med många personer i varje grupp blir det krockar och mycket väntande. Det som märktes var att alla försökte hitta nya kontakter och alla var genomtrevliga. När vi äntligen är klara går vi igenom regnet till musikhuset där vi får höra några till prata, denna gång fick vi bra sittplatser så det var inga problem. 

Sedan var det dags för registrering och det gick fort, så vi fick i stort sett två timmars rast så vi letade upp något bra ställe att käka på. Stora köer till varje restaurang leder oss till Pressbyrån. Där hade de det bästa erbjudandet jag sett inom ett universitet i hela mitt liv. Två korvar med bröd, en 50cl läsk för 28kr. Läsken kostar annars bara den 19 kronor så vi käkade oss mätta. Ingen kö, billigt och snabbt. Underbart!

Efter 2 timmars lunch fick vi se vilka som skulle gå Digital Mediedesign tillsammans med mig och Johan. Tror det var 75% killar ungefär, vilket är bättre än i min förra klass, där det var 100% korv. Sedan var det bara det roliga kvar, att lyssna på kulinfo, de som har hand om nollningen. Killen som berättade var jätteskön och vi blev igen indelade i grupper där varje grupp har några faddrar. Efter indelningen var det dags att hämta nyckeln till rummet..

Hämta ut nyckeln gick jättebra och det var lite nervöst att kliva in i lägenheten. I lägenheten bemöts jag av en kille som verkar väldigt trevlig. Vi växlar ett par ord innan jag kollar in lägenheten och mitt rum. Rummet var schyst, inget att klaga på. Köket såg fint ut och förväntningarna höll. Sedan kommer det ut en till kille ifrån sitt rum och hälsar, även han verkar väldigt trevlig. Så mycket mer än så hann jag inte göra innan vi var tvungna att åka hem där Korpenmatchen väntade.
Jag hann hugga i mig lite mat innan jag var tvungen att cykla i full fart till matchen. Helt slut och otaggad spelade jag matchen som vi vann med 10-8, trots att Viktor inte var med för att han hade plugg, bullshit säger jag..

/Martin

Relgerad? Snart så!

Normalt sett gnäller man när SJ inte kan hålla tidtabellen för tågen. Idag var det dock helt tvärtom eftersom att det var JAG som hade behövt den där försenade minuten som skulle gjort att jag hann med tåget. Okej, jag tar allt från början!

När jag gick upp imorse öste regnet ner, jag smsade Oskar som lovade att komma förbi och hämta mig innan vi drog ner till tåget. Han fick vänta vid vägarbete vilket gjorde att vi inte kom iväg fören åtta minuter innan tågets avgång. Efter ett race genom stan med rött vid varje trafikljus slängde vi oss ur bilen och sprang mot tåget på perrongen. När vi är ett par meter från loket börjar det såklart att rulla. I lokfönstret sitter föraren, flinar lite elakt och rycker på axlarna mot oss. 
Först kändes bara vrede innan det slog oss, "hur fan ska vi hinna till tåget nu?".
Vi drog oss mot bilen och började rulla upp mot Stockholm. Efter 100 meter, när vi står och ska tanka på Jet slår det oss, "Vi kommer ju aldrig hinna till JMK, mitt i Stockholm och dessutom parkera, på en timme och 40 minuter". 

Vi tog nästa tåg och beställde en taxi för att enklast möjliga komma till skolan snabbt. När vi kommer upp, finns ingen taxi där... Vi fick alltså gå ändå, i regnet, och sedan in i en fullsatt aula med ca 140 studenter. Kul! Bra start liksom! 

Dagen gick mest emot oss och hemresan strulade såklart även den. En halvtimmes försening blev det. Tänk om den kommit imorse istället så vi hunnit med tåget? 

Hm. Nu ska jag gå och ladda om batterierna för att lyckas bättre imorgon. Dagens ljusglimt var att Teamet, med Martin i truppen, krossade KHBJ med hela 10-8!

/Viktor

Dagen före registrering.

Oj vad sista veckan har gått fort. Dagarna bara går och går trots att jag bara har suttit och förberett mig inför de första dagarna i skolan. Jag känner mig faktiskt inte särskilt nervös. Åker med Johan 08.15 imorgon bitti så jag tar inte de första stegen ensam imorgon vilket är väldigt skönt! Eftersom att jag inte haft något jobb i år så kommer det bli tungt att gå upp såpass tidigt, men det ska nog gå bra om jag sätter ett par klockor. Dags att krypa till sängs snart så man orkar med morgondagen! 

/Martin

Studenlitteraturen ruinerar!

1500 kronor fattigare. Att gå på universitet kostar på. Klickade precis hem fem böcker på Adlibris.com. Känns inte direkt som någon rolig utgift, men ack så nödvändig... Skulle egentligen behövt böckerna till imorgon, men nu får jag dem inte fören på måndag. Attans! Dagen bestod av ett grupparbete där vi skulle granska en och samma artiklar i olika medier. Riktigt roligt faktiskt för jag hamnade i en underbar grupp med fyra personer, varav en namne på mitt efternamn – Högberg. Var en ganska soft dag, då jag inte började fören vid 13 och slutade vid 16 med en introduktion av biblioteket.

Nu måste jag fortsätta läsa föreläsningsmaterialet som jag ska ha plöjt igenom tills imorgon. 20 sidor på engelska och något liknande i en svensk bok. Tummen upp!

/Viktor


Fler lugna tisdagar åt studenterna!

Efter en riktig rivstart igår ska det blir skönt med en lite lugnare tisdag. Är fortfarande hemma men ska snart trampa ner mot tågstation. Tåget går klockan 10,53 och är uppe 57 minuter senare. Det som står på schemat är gruppdiskussioner och min grupp ska diskutera dagspress och jämföra hur olika dagstidningar bygger upp artiklar, citat och bilder.
Därefter väntar introduktionskurs på JMK's bibliotek. Skulle tro att jag slutar ungefär vid fem. Vi hörs!

/Viktor

Möblerat rum, mycket saknas.

Igår bestämde jag mig för att gå upp lite extra tidigt för att ringa min bovärd som jag försökt få tag på i en vecka. Men inte hjälpte det, hon skulle återkomma klockan 15. Istället letade jag efter hennes Mail så jag kunde maila. Har hon inte tid att svara i telefon lär hon väl inte svara på mail, men jag skickade iväg ett mail med mina frågor. Och innan klockan 15, snarare någon timme innan så fick jag ett svar. Och med möblerad lägenhet menade hon att det fanns säng, bord, stol, fåtölj och lampor. Inget annat, så nu är det dags för mig att få tag på alla husgeråd jag behöver. Om två dagar ska jag på registrering och det börjar bli nervöst, och i helgen är det dags flytta. Det jag kommer hy i Örebro är ett rum på 15 kvadrat där jag ska dela kök och badrum med någon som jag troligen aldrig mött tidigare vilket är väldigt spännande. Kommer lägga upp bilder så fort jag flyttat in så ni får se hur jag kommer bo under ett tag framöver. Nu ska jag fortsätta skriva på min inköpslista.

/Martin

Gigantiska tågförseningar och intressanta föreläsningar.

Tänk dig scenariot att du sitter instängd på ett tåg. Klockan tickar fortare och fortare och det klarnar mer och mer för dig att du kommer att komma sent till föreläsningen på nya skolan. Det var precis det som inträffade för mig idag. Trots att jag åkte upp med tåget 07,34 för att ha 1,5 timme på mig innan föreläsningen började så kom jag sent. Vi blev nämligen stående med tåget i Gnesta för att ett signalfel inträffat i Södertälje Syd. Lägg därtill att tunnelbanelinjen vi skulle åka stängdes ner och evakuerades på grund av ett signalfel på Gamla Stans T-banestation. 

 Tur i oturen var att tågstoppet skedde på Gnesta Station med utsikt över vattnet! 

När tåget äntligen ankommit till Centralen, T-banan åter börjat rulla och jag småsprungit till JMK-byggnaden intill SVT-huset, var det bara att kliva in i den 140 personer fulla aulan och se glad ut, samtidigt som svetten kom fram mer och mer efter den intensiva resan dit. 
Föreläsningen då? Jo, det var introduktion för kursen och vi blev indelade i grupper som vi ska vara i under den närmsta månaden när vi ska granska mediers vilkor i samhället. Jag hamnade i en grupp med fyra personer till och orden som utbyttes med mina gruppkamrater var faktiskt de första staplande orden som jag sagt till någon annan än Oskar. Snacka om att grupparbetet bröt den där tunga sociala barriären som låg över oss alla innan dess. 

Dagen avslutades med att vi fick två föreläsningar som leddes av en amerikansk kvinna och en norska man. Hans titel verkade lagom rolig, Chefsforskare inom journalistikvetenskap... Nej, det är nog inte något för mig. men jäklar var duktig han var, både på journalistik och som föreläsare. Fem av fem oljeraffenaderier till honom, helt klart!

Nu ska jag kila iväg och jobba. Fotbollsmatchen mellan Trelleborg och Halmstad BK ska kommenteras för Eurosport. Det klirrar aldrig fel med lite påfyllnad på kontot i ett fattigt studentliv!

/Viktor
 

Studieskulderna växer.

Sista dagen på ledigheten är på väg att ta slut. Eftermiddagen börjar ticka mot kväll och det är snart dags att ladda upp för den första riktiga skolveckan på JMK. Sedan jag var där senast, i onsdags, har jag registrerat mig på Stockholms Universitets studentcommunity. För er som hade pingpong på gymnasiet är detta en liknande tjänst, men givetvis bättre. Filer kan sparas på varje elevs konto, tentor kan ses över och anmälas till, biblioteksböcker finns möjlighet att se status för och dessutom finns där även studentmailen. 

Satt nyss och diskuterade tåg med min klasskamrat, Oskar. Vi bokade ett x2000-tåg som lämnar Katrineholm klockan 7,34 imorgon bitti, vilket gör att vi innan första föreläsningen drar igång så hinner vi köpa kurslitteratur för hur mycket pengar som helst och dessutom registrera oss för studentkåren. Det är studentkåren som ordnar fester och liknande på skolan.
Pendlarkortet för SJ-tågen inhandlades föresten i fredags. Känns som en ganska tråkig utgift att få lägga tusentals kronor varje månad på att åka till skolan, men eftersom att jag inte har någon lägenhet i huvudstaden är det väl bara att pröjsa och se studieskulderna växa – sakta men säkert! Blir underbart att betala av dem resten av livet!

Morgondagen då, vi börjar med en kursintroduktion klockan 10, följt av två föreläsningar, 
  • 13,00-14,00 Vad är journalistikvetenskap? 
  • 14,15-15,15 Vad är medie- och kommunikationsvetenskap?

/Viktor

Dagen efter.

För första gången under bloggens livslängd sitter nu både jag och Martin tillsammans och skriver ett inlägg. Risken finns att det faktiskt dessutom blir det sista gemensamma inlägget på lång tid, eftersom att det nu bara återstår några få dagar innan Martin packar sina väskor och flyttar till Närke. Gårdagskvällen spenderades med ett gäng festglada - och galna - vänner. Det blev en lyckad kväll, även om det för vissa slutade med en jägershot för mycket. För en kväll släppte vi tankarna på att detta antagligen var sista gången på länge som vi fick skåla tillsammans och skrika supporterramsor tills stämbanden sade ifrån. Nu är verkligheten runt hörnet och går inte längre att förneka för varken oss själva - eller andra. 

/Viktor och Martin

Sweet home Katrineholm

Under 18, snart 19 år har jag varit bosatt här i Katrineholm. Jag har funnit många vänner i den lilla staden och snart är det dags att packa väskorna och bosätta sig i Örebro. Det kommer bli en rejäl förändring i mitt liv vilket jag ser fram emot, men ändå är det jobbigt att lämna det man har i Katrineholm. Flera av mina vänner har flyttat till olika delar i Sverige för att fortsätta plugga eller göra lumpen, vissa blir kvar en stund till och vissa har inte planerat att flytta. Att lämna vänner och låta vänner åka är inte lätt, men det är något man måste göra för att kunna plugga det man själv vill. Om 5 dagar är det registrering på skolan och nervositeten blir snart väldigt svår att hantera. 

Ikväll ska ett gäng till Viktor för att ha roligt, och det kanske blir sista gången jag träffar alla i gänget på samma ställe någonsin. Känslan är konstig, men det försöker jag ignorera, för ikväll ska jag ha det väldigt roligt!

/Martin

Lediga dagar är guld värt.

Efter onsdagens upprop var alla studenter på JMK lediga under resten av veckan. Kursen sparkas igång först på måndag och därför är det några välbehövliga dagars vila för att smälta alla nya intryck från det första besöket i skolan. Schemat för det kommande året är nu publicerat på skolans hemsida och jag kan direkt konstatera att det blir en hel del att bita i. Under de första veckorna ska vi läsa två kurser parallellt med varandra för att de båda ska hinnas med och därför blir föreläsningarna också så att de täcker hela dagarna. Kommer vanligtvis att börja runt klockan tio för att sedan avslutas vid fyra eller fem. Senare när vi bara läser en kurs i taget blir det ibland bara eftermiddagsföreläsningar och ibland hemarbete, vilket jag ser fram emot! 
Nu är det dags att krypa ner i sängen snart för att komma upp skapligt imorgon. Måste ner till stan för att köpa pendlarkort hos SJ. Godnatt på er! 

/Viktor

Första dagen i huvudstaden.

När tåget lämnade stationen imorse var jag mer nervös än vad jag tror att jag någonsin har varit tidigare. Resan upp till huvudstaden kändes som en mardröm, då den aldrig verkade ta slut och väl på Centralstationen fortsatte resan till Karlaplan med tunnelbanans röda linje. Jag och min gode vän Oskar, som läser samma utbildning som jag och också har varit min klasskompis sedan årskurs sju vågade oss till slut in på instutionen och slog oss ner bland andra förväntansfulla studenter. Stämningen var otroligt laddad och inte många vågade prata i cafeterian där vi satt och väntade på insläpp till uppropet. 

JMK från Karlavägen sett.

När dörrarna tillslut öppnades in till aulan strömmade eleverna in och efter en kort introduktion fick de blivande studenterna - med svajiga röster - bekräfta sin närvaro på rektorns beordran. Därefter följde ytterligare information innan en rundvisning på JMK ägde rum. Salarna bestod av nya, fräscha Mac-datorer av modellen iMac. I de datorsalarna kommer jag att känna mig hemma, kan jag redan nu konstatera! 

Hemfärden gick ganska snabbt då alla morgonens intryck diskuterades och planerandet inför framtida pendling tog fart. Med en lättnadens suck konstaterades det att klasskamraterna vara ungefär i samma ålder som oss och det var dessutom bra uppdelning mellan killar och tjejer i klassen. Min uppskattning är att det var ungefär 50-50, kanske med viss övervikt för tjejerna. Enligt de fördomar som jag hade så trodde jag ju självklart att det i och med skolans placering skulle finnas en hel del sk. "dryga 08-or" i klassen. Turligt nog var det faktiskt inte många som stack ut ur mängden på det sättet som jag hade haft farhågor om och det var snarare så att alla, men kanske speciellt killarna såg väldigt ödmjuka ut. Tyvärr var det ingen som vågade ta speciellt många nya kontakter, men jag är övertygad om att det kommer så småningom. 

Det kommande skolåret kommer bli oerhört roligt och jag betvivlar inte att det också kommer bli riktigt hårt och slitsamt. Det kommer krävas järnvilja för att det ska gå vägen, men jag vet att jag kan klara det. Jag vet att jag ska klara det. Så får det bli. Nu är det bestämt.

/Viktor

Dagen före skolstart på JMK.

Det är nu drygt två månader sedan gymnasietiden tog slut. Den vita mössan byttes då ut mot arbetsklädsel för sommarjobb på Skobes bil i Katrineholm. Att jag den 19 augusti skulle sätta mig på tåget upp till Stockholm kändes inte som någon realistisk tanke egentligen. I mitten på juli kom dock ändå antagningsbeskedet för Journalistikvetenskap på Stockholms Universitet och därefter rusade dagarna förbi. 

 

Här sitter jag nu och känner mig precis som när jag skulle börja första ring på gymnasiet. Med fjärilar i magen och förväntansfulla tankar om hur det kommer bli, hur det kommer fungera att pendla och hur väl man kommer trivas på skolan.

När tåget lämnar Katrineholms järnvägsstation klockan 05.58 imorgon påbörjas en helt ny period i livet. En period som kommer att präglas av ansvar och självdisciplin på en sedan tidigare okänd nivå. Det kommer bli slitsamma dagar och sena nätter, men förhoppningsvis kommer det att ge resultat. Sedan barnsben har min dröm varit att arbeta som journalist på en stor redaktion. Nu när jag ska börja plugga på JMK är förutsättningarna bästa möjliga. Häng med på min resa genom studentlivet här på bloggen!

 

Fakta:

På Stockholms Universitet studerar över 50 000 personer och här finns ungefär 4000 lärare. Skolans hemsida finns på adressen http://www.su.se medans JMK's sida heter http://www.jmk.su.se

 

/Viktor


Blivande studerande, snart studerande.

18, respektive 19 år är vi, jag (Martin) och Viktor. Vi är två vänner som tog studenten nu i somras och ska väldigt snart börja plugga vidare i olika städer. Viktor ska gå JMK i Stockholm  och jag ska plugga Digital Mediedesign i Örebro. Viktor gick Mediaprogrammet och jag gick IT-gymnasiet, båda i hemstaden Katrineholm. Viktor ska bli Journalist och jag själv har inget drömyrke, men att hamna på en reklambyrå låter verkligen inte fel efter tre år I Örebro. Viktor börjar sin utbildning redan imorgon medan jag börjar min 26e Augusti.
 Vi vill med denna blogg skriva om hur det är att plugga på de respektive universiteten, hur det är att pendla, hur det är att bo som student och blogga som i en vanlig blogg om vad som händer i vardagen. Vi hoppas att ni får en trevlig läsning och att ni kommer att följa oss genom studentlivet. 


/Martin

RSS 2.0