Its så 09

Då var det över, och det var en riktigt trevlig lördag! Grabbarna kom hit på eftermiddagen och vi drog senare vidare till Tomas innan It's så. Bussen tog oss senare till conventum och vi var ganska tidiga in. Promoe var den som uppträdde först, och Viktor var överlycklig när Svennebanan kördes.. Det öppnade 19 och slutade 02.00. Låång kväll och alla sov som stockar på 15kvm i mitt rum! på 2 dagar har det ätits 1 pizza och två gånger på burger king. Skönt för plånboken!
/Martin

90 timmars pluggvecka.

90 timmar. Det är så många timmar som jag har pluggat under den senaste veckan. Idag var så sluttentan på kursen och i och med att den började tidigt fick jag åka hemifrån halv sex imorse. Inte konstigt att jag är trött? Om jag ska säga det själv så har jag all rätt att vara slut nu.
Kanske kan de här 90 timmarna också vara en av anledningarna till att jag inte skrivit så mycket i bloggen på sistone. Tid har helt enkelt saknats. En annan anledning är att den här bloggen ser ut som ******** *****. Men bättring är på väg. Imorgon bär det av till Martins place i Örebro. Gissa vem som ska uppträda om inte Promoe? Underbart!
Godnatt.
/Viktor

Aldrig mer Coops Bacon

Nej, inte mycket som är roligt i studentlivet. Dyr bacon ifrån Coop som krymper något enormt. Nae det jag inte om. Imorn äre årets studenthändelse i Örebro, nämligen its så 09 (http://www.itssa.se/) och då kommer några ifrån Katrineholm hit och ska vara med på händelsen, bland annat Viktor. Så vi får kanske se ett inlägg om studenthändelsen ifrån Viktor senare i helgen, och mig såklart. Pluggat många timmar idag, inte så roligt men det gäller att ta vara på tiden!
/Martin

Aldrig mer bussen

Halv 7 gick tåget imorse. Toni åkte med Samma tåg så var inte ensam. Lugnt på tåget hela vägen till Örebro. Men shises! Bussen till universitetet. Aldrig varit med om något liknande. Märks att jag är från en liten stad. bussen var knakfull! Helt jävla full, det gick verkligen inte att röra sig. Jobbat med grupparbete idag. Ska göra klart det imorn efter två raka föreläsningar!
/Martin

Katrineholm -> Örebro

Helgen har spenderats i Katrineholm då uppkörningen för körkortet var idag, och det gick ju bra! Så nu gäller det att ta sig till Örebro snarast för att göra grupparbete, men jag vägrar ju ta bussen, så jag har lite problem hur jag ska göra när jag kommer dit.. Kanske ska gå?
Viktor sitter och är förbannad över att han inte kommer klara sin tenta, troligen kommer jag sitta lika arg om en vecka, då jag har min tenta den andra oktober. I helgen är det It's så i Örebro, något som jag ser fram emot! En riktigt studenthändelse där flera band kommer spela på Conventum. Ska bli roligt!
/Martin

Jag vägrar ta bussen.

Bara för att det går att ta bussen enkelt så tänker jag icke göra det, bara så ni vet. Det är ett sätt att spara pengar varje månad - att ta cykeln! Det finns mycket cykelvägar här i örebro och bussarna går ofta så det är lätt att ta sig fram. Men att hålla tider, åka i en buss, nej det tycker jag inte om. Så min cykel rullar ganska mycket i Örebro!
Helg hemma nu i Katrineholm. Har funnits endel tid att spendera i hemstaden nu när vi inte har många föreläsningar. Det har gjorts 2 grupparbeten är så länge, och ett till blir det nu i veckan. Neoformisk, Semiotisk och nu blir det diskursanalys! Rätt intressant att arbeta i grupper som är slumpmässigt indelade. Tenta 2 Oktober så det gäller att börja ligga i pluggandet nu!
/Martin

Instuderingsfrågor är inte att leka med^^

Vad glad man blir när man tar upp instuderingsfrågor till tentan som kommer om två veckor och inser att man knappt förstår frågorna. Om någon kan hjälpa mig så bjuder jag på en öl på krogen ikväll (Y) 

A1.  Beskriv (i stora drag) den svenska presshistorien med hjälp av några idealtypiska massmedieideologier.      

A2.Redogör för McChesneys  normativa förslag till lösningar på det han kallar "demokratiska underskottet" i dagens (nordamerikanska) mediesystem. Diskutera kritiskt och relatera gärna till den svenska etermediepolitiken. 

A3.      Beskriv (i stora drag) den svenska presshistorien från 1600-talet till idag med hjälp av några idealtypiska massmedieideologier!  Motivera gärna den periodisering du gör!

 A4.   Diskutera i ett jämförande (ekonomiskt) perspektiv mediestrukturen i Sverige för respektive dagstidningar och television. Utgångspunkten är den svenska publiken. Var kortfattad och över­sikt­lig, men försök att i diskussionen belysa - gärna med exempel - vad som utmärker de två typerna av medier i fråga om

-  ägarstruktur

-  finansieringskällor

-  konkurrensförhållanden och marknadsformer

-  typ av rättslig reglering (statens roll, relevanta lagar?)

-  aktuella utvecklingstendenser i fråga om ekonomi och teknik.

 

/Viktor


Fortfarande Katrineholm

Nu sitter jag här, tisdag och har fortfarande inte åkt tillbaka till Örebro. Grupparbetet har hanterats på distans och har inte behövt ta mig till skolan. Idag var det film i skolan, Constant Gardener som jag istället såg hemma. Imorn ska jag till skolan för att gå på föreläsning om Semiotik. Sedan ska jag hem igen på kvällen för att spela match, och för att Sverige-Malta spelar imorn. Eftersom att jag inte har någon TV så har jag inget annat val än att se den hemma. Sedan har jag föreläsning på torsdag och sedan har jag "ledigt" till nästa torsdag. Lugnt i skolan just nu..

Varning på stan – 08;or på besök!

Denna måndag har varit lite annorlunda. Istället för att jag skulle sätta mig på tåget till huvudstaden, åkte jag ner till tågstationen och välkomnade några stockholmare. Vi gör ett grupparbete om Katrineholms Kuriren och idag klockan tio hade vi stämt möte med marknadschefen på tidningen. Det visade sig senare att även Chefredaktören slöt upp för att svara på våra frågor. Riktigt trevliga var dem och jag hoppas att de tyckte detsamma om oss. Aldrig dumt med kontakter inför framtiden som journalist. ;)
08:orna då? Jodå, de tyckte faktiskt Katrineholm var charmigt och blev överaskade över hur stor KK-redaktionen var. Jag trodde att de skulle klaga över sträckan vi fick gå till Kuriren, men inte ett ord, turligt nog! 
Vi hamnade tillslut på Sultans för lite genomgång av vårt material innan jag skickade iväg dem med tåget hem. Min uppgift i den vetenskapliga rapporten blir att skriva om Ägarstrukturen, dvs hur ägarskapet har förändrats och ifall det har förekommit några speciella händelser kring detta. Tror jag tog på mig en av de största uppgifterna, vilket nog var taktiskt smart i och med att jag trots allt vet endel om tidningen. 
Nu ska jag fortsätta läsa om den yttrandefrihet- och tryckfrihetslagen. Det är riktigt intressant faktiskt. 
/Viktor

Får man svära i bloggen?

Tittade precis på schemat för nästa kurs på JMK. Insåg då att nästan hela kurslitteraturen är på engelska. Passar ju verkligen mig som inte är någon stjärna inom just det området. Får man svära här i bloggen? Hm.
/Viktor

Helg och hemma i Katrineholm!

Första veckan avklarad. Föreläsning dit, föreläsning dit, läs detta och läs detta.  Det har varit en ganska slapp första vecka, faktiskt. Det har varit föreläsning om ämnet Medie & Kommunikationsvetenskap (MVK), om neoformalism och en seminarie/föreläsning om neoformalism. Tror vi är 250 stycken som ska gå på föreläsningarna när det är MVK vilket är en hel föreläsningssal. Föreläsningen om neoformalism var intressant. Det är ett slags sätt att analysera och jag tänker inte beskriva detta för er just nu, men intressant är det. Det har varit två filmvisningar dessutom. Trollkarlen ifrån oz och Citizen kane. Dessa såg vi för att kunna diskutera filmerna med hjälp av föreläsningen i Neoformalism och för att sedan skriva en neoformisk analys i grupp om valfri film.
Men det är inte bara plugg som håller på vid skolan..
I tisdags var jag på speeddating. Hade aldrig varit på det förut så det var lite roligt. Det var två långbord, då en rad vid varje bord fick sitta still och resten hela tiden flytta sig ett steg åt höger. Det blev snack i ungefär 30 sek per person. Bra sätt att ta kontakt med de som var där! Efter så var det fika och det blev endel snack innan man tog cykeln för att cykla hem till Brickebacken. Eftersom vädret har varit dåligt har jag inte varit på mer nollning denna vecka. Sport-dag och poolparty tilltalade inte mig i regn.
Åkte hem till Katrineholm idag för att fira Jesper ikväll som fyller 19 år på söndag och ta det lugnt innan jag åker tillbaka till örebro på måndag.
/Martin

När JMK är som roligast!

Då var det fredag igen. Normalt sett brukar man då se fram emot en lång och härlig helg med ledighet, men inte jag inte. Jag ska läsa ungefär 250 sidor tills på tisdag och det tänker jag börja med redan nu. 
Idag hade vi en föreläsning om Medier i Virtuella och visuella miljöer. Det var ganska intressant faktiskt, föreläsaren berättade om hur hur vi uppfattar medier i olika kommunikationstyper. 
Dessutom fick vi höra hur AIK's fotbollslag blivit så stora, och hur Solna Stad och AIK samarbetat för att få ut så mycket som möjligt av Sveriges största fotbollsklubb, kommunikationsmässigt sett. När föreläsningarna innehåller fotboll och annan idrott, ja då är det som roligast att plugga på JMK. Det är faktiskt ganska mycket idrott inblandat i undervisningen på olika sätt. Detta eftersom att idrott är den största mediala plattformen som finns, här kommer några exempel; 
  • TV slog igenom 1958. Vad hände mer? Jo, Fotbolls VM i Sverige.
  • Första TV-sändningen över hela världen var från OS i Rom 1960.
  • Tittartoppen i TV är år efter år från idrottsevenemang, bland de främsta ligger Super Bowl-finalen och ditot i Fotbolls VM.
  • EuroSport – en av två tv-kanaler som lyckats slå sig in som en sam-europeisk kanal.
  • HDTV hade sin premiärsändning i juni 2006. Vad man sände? Fotbolls VM i Tyskland.
  • Svensk TV satte toppnotering i annonseringskostnader. 600000 kr var priset för att annonsera i 30 sekunder i halvtid mellan Sverige och Paraguay i Fotbolls VM 2006.
Tog 12,25-tåget hem, superskönt att komma hem! Nu väntar jag bara på att Martin ska hitta till stan också. Han skulle åka från Örebro strax efter tre, så han borde väl dyka upp snart. 
/Viktor

Nära ny "tåg-fadäs"

Att komma hem så tidigt som jag gjorde idag är helt underbart. Bara en sån sak att kliva av tåget vid ett och det fortfarande är varmt och skönt ute? Dagen bestod av en tidig föreläsning och sedan var det bara att börja dra sig hemåt. Höll dock på att bli en ny tåg-fadäs då vi "missade Tunnelbanan" som vi hade tänkt ta och på grund av det fick vi bara två minuter på Centralen. Med en mäktig rusch hann vi innan dörrarna på x2000-tåget slog igen. Hade känts lite surt om jag för andra gången på två veckor hade fått se tågchauffören vinka i sitt lilla fönster och småle hånfullt. 
Nu är det bara att börja bocka av på "Att göra-listan". En affisch ska fixas till ungdomsmottagningen, en intervju renskrivas, drygt 100 sidor kompendietext ska läsas. Det vore ju inte heller fel om man hann med lite träning på det, men det lär väl knappast hinnas med? 
See you!
/Viktor

Fördomar mot Stockholmare? Om jag har!

Dagar som denna är så oerhört sköna. Gå upp vid åtta och bara sitta i soffan och läsa innan man tar bilen till tåget vid halv elva. Väl i Stockholm var det en kort gruppdiskussion med handledare i vårt arbete där vi ska granska ett medieföretags produktionsvillkor. Jag ska ta med mig fyra stockholmare till Katrineholms Kuriren. Det kan nog bli en upplevelse att få visa dem Katrineholm.
Kan ni tänka er vilket liv det blir när jag säger att vi ska från järnvägsstationen till Katrineholms Kuriren? Det är ju typ 600 meter, men dem är ju vana vid tunnelbana? Fördomar? Javisst! 
Ikväll drog jag med mig far min till gymmet och körde ett riktigt hårt pass. Då har man någon som man inte kan visa sig svagare för och pumpar därför allt. Bra va? 
/Viktor

RSS 2.0